Mitä jäi käteen Rooman tennishuumasta?

Italian avointen virallinen kisapallo

Italian avointen virallinen kisapallo.

Italian avointen lopputulos aiheutti minulle pienimuotoisen ikäkriisin. Miesten loppuottelussa Novak Djokovicin kukistanut Alexander Zverev on nimittäin minua vuoden nuorempi. Olen kuitenkin iloinen voittajan puolesta, sillä havaitsin hotellilla koko Zverevin tiimin panostaneen täysillä Rooman turnaukseen.

Myös naisten sarjan voitto meni nuorelle pelaajalle 22-vuotiaan Elina Svitolinan voitettua yllättäen finaalissa ennakkosuosikki Simona Halepin. Nelinpelissä Henri Kontinen ylsi John Peersin kanssa välieriin, mikä on ihan hyvä saavutus ottaen huomioon, että pari ei missään nimessä ole vahvimmillaan massalla.

Turnausta voi jälkikäteen tarkasteltuna pitää onnistuneena. Pitkin viikkoa nähtiin useampia yllätysvoittoja erityisesti nuorilta pelaajilta. Sadekin kiusasi tänä vuonna järjestäjiä vain kahtena viimeisenä päivänä.

Pettymyksiksi voidaan lukea muutamien nimekkäiden pelaajien poisjäänti tai vetäytyminen sekä italialaisten luokattoman huono menestys. Federer, Tsonga, Monfils, Kyrgios, S. Williams, Radwanska ja Wozniacki eivät joko saapuneet Roomaan lainkaan tai joutuivat jättämään leikin kesken.

Italialaisten suoritus oli karmaiseva. Kaikki sarjat huomioiden Italialla oli mukana 18 kaksinpelaajaa ja neljä nelinpeliparia. Jos tarkastellaan otteluita, joissa toinen pelaaja tai pari oli italialainen, voidaan laskea, että italialaiset olivat häviävänä osapuolena 21 ottelussa. Voittoja kertyi yhteensä neljä kappaletta. Tämä tarkoittaa järkyttävää 84 tappioprosenttia.

Italialaisista puhtaat paperit voidaan antaa ainoastaan Fabio Fogninille, joka päihitti toisella kierroksella maailmanlistan ykkösen Andy Murrayn. Jotain Italian suorituksesta kertoo myös se, että Kontinen ylsi turnauksessa ainoana suomalaisena pidemmälle kuin yksikään 22 isäntämaan edustajasta.

Sara Errani Roomassa

Italialaiset olivat pettymys. Kuva Sara Erranin harjoitussessiosta.

Omalta osaltani Italian avoimet vastasi odotuksiani. Olen tyytyväinen ratkaisuuni työskennellä vapaaehtoisena. Pääsin niin sanotusti ammattilaiskiertueen kulissien taakse seuraamaan maailman parhaiden pelaajien arkea. Välillä hotellilla kävi toki aika pitkäksi, mutta onneksi joukkoon mahtui myös kiinnostavia ja erikoisiakin hetkiä. Ehkä mieleenpainuvin tehtäväni oli eläinlääkärin etsiminen erään huippupelaajan äidin sairastuneelle koiralle.

Kannaltani oli erittäin hyvä, että pääsin halutessani joka päivä seuraaman otteluita. Ilman työskentelyä olisin joutunut maksamaan sisäänpääsystä, mikä olisi väistämättä johtanut harvempiin vierailuihin Foro Italicolla. Olen myös iloinen siitä, että pääsin seuraamaan Kontisen otteita useampaan kertaan. On lähes ainutlaatuista, että suomalainen pelaaja pystyy ottelemaan näin korkealla tasolla.

Italian avointen aiheuttama hieman kevyempi harjoittelujakso on tehnyt hyvää. Nyt jaksan taas harjoitella enemmän ja kovemmin. Tänään takana on kymmenen kilometrin lenkki ja illalla on ohjelmassa vielä tennisharjoittelua.

Henri Kontinen ja John Peers Roomassa

Henri Kontinen (oik.) ja John Peers tappiollisessa välieräottelussaan lauantaina.

Jätä kommentti